Hamileler oruç tutabilir mi?

Hamilelik
1648144432 Pregnant Woman Cooking Healthy Food Scaled

Anne adaylarının en merak ettiği konuların başında Ramazan ayında oruç tutup tutamayacakları konusu var. Ramazan ayında oruç tutmayı düşünen hamilelerin, iyi hazırlanmış bir beslenme düzenine ihtiyacı artıyor.

Anne adaylarının sadece hekimi uygun görürse Ramazan ayında oruç tutması doğru… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman; “Oruç tutmanın gebe ve bebek üzerindeki etkileri çok iyi değerlendirilerek karar verilmelidir. Fizyolojik ve psikolojik olarak değişen, günlük alması gereken besin miktarı artan anne adayının bu süreci hem kendini hem de bebek için en sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için hem sıvı hem gıda olarak dengeli bir rutin oluşturulması gerekiyor. Riskli gebelik sürecinde olan anne adayları ise kesinlikle oruç tutmamalıdır” şeklinde konuştu.

Oruç tutan hamileler için beslenme önerileri

Anne adayları Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutup tutmama konusunda karar veremiyor. Hekimin onay vermesi halinde oruç tutacak olan anne adaylarının yeterli düzeyde enerji ve besin ögesi alması şart. Bu süreçte iftar ve sahurda bu gereksinimlerini tam karşılanması gerekiyor.  İftar ve sahur arasındaki ara öğünlerin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, ramazanda anne adaylarının nasıl beslenmesi gerektiğine dair önemli ipuçları verdi.

Oruç tutarken sıvı almayı unutmayın

Süre çok uzun olduğu için vücudun susuz kalmasını engellemek için en az 3 litre su içilmeli. Gebelikte vücutta sıvı kaybı (dehidrasyon) yaşamaması için sahurda su içmenin yanı sıra çok yorulmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca dışarıda olan anne adaylarının gölgede vakit geçirmesine dikkat edilmelidir. 

Protein ağırlıklı beslenin

Bebeğin sağlıklı gelişimini devam ettirebilmesi için anne adayının protein yönünden zengin besinleri tüketmesi çok önemlidir. Bu anlamda süt, yumurta, az tuzlu peynir, yulaf gibi besinler tercih edilmelidir. Besleyiciliği yüksek ve tok tutan besinler de hem sahurda hem iftarda sofrada yer almalı. Bunlar; fındık, çiğ badem, ceviz gibi yağlı tohumlar…

Mevsim yeşillikleri ve lifli gıdalar tüketilin 

Hem anne adayının hem de bebeğin günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için mutlaka beslenme rutinine mevsim yeşillikleri dahil edilmelidir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen mevsim yeşillikleri, besleyiciliği yüksek olmasıyla çok önemlidir. Oruç süresinde enerjiyi sağlayacak ve kan şekerini dengeleyecek lifli gıdalar, tam tahıllı besinler de mutlaka tüketilmelidir.  

Hamileler oruç tutarken tatlı yerine meyve, ağır yerine hafif besinler tüketsin 

Hamilelikte oruç tutmak başlı başına zor. Bu yüzden bu süreci en rahat şekilde atlatmak için sindirim sistemini de rahatlatmak gerekir. İftar ve sahurda ağır yiyecekler yerine ızgara, haşlama ya da fırın yemekleri tercih edilmelidir. Ayrıca tatlı ihtiyacını karşılamak için hafif sütlü tatlılar ya da mevsim meyveleri tüketilmelidir. İftar ve sahur arasında yapılacak ara öğünde meyveler, yulaf ve yoğurttan oluşan lezzetli karışımlarla da gebeler kendi tatlılarını oluşturabilirler. 

Sağlıklı bir oruç için 10 altın öneri

Yorum yazın:

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

annelikten neler öğrendim

Annelikten neler öğrendim?

Herkese merhaba. Anne olacağımı öğrendiğim ilk günden anneliğimde adım adım beşinci yılıma yaklaşırken tarihe minik bir not düşmek istedim.

Devamını oku...
çevrimiçi reklamlar

Çevrimiçi reklamlar çocukları nasıl etkiliyor?

Şüpheli içeriklerin tanıtımından güvenlik riski oluşturmaya kadar çevrimiçi reklamlar çocuklar için birçok tehlike arz ediyor. Dijital güvenlik şirketi ESET

Devamını oku...
halsiz

SÜREKLİ HALSİZ Mİ UYANIYORSUNUZ?

Son dönemlerde kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? Bu durum iş yaşantınızı, arkadaş ilişkilerinizi kısacası sosyal hayatınızı etkiler boyuta

Devamını oku...

Mobil Menü