Hareketsiz kalan çocuklara beslenme önerileri

Güncel
hareketsiz

İçinde bulunduğumuz dönemin getirdiği gereklilikler çocukların da sağlığını yakından etkiledi. Çocukların dışarı çıkma sürelerinin kısıtlı olması nedeniyle hareketsiz kalmaları kilo artışına neden oluyor. Ayrıca online dersler nedeniyle ekrana bağımlı kalma sürelerinin artması çocukları olumsuz etkiliyor. Alınabilecek basit önlemlerle çocukların daha sağlıklı beslenip kilo almalarını engellemenin mümkün olabildiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Uzman Dyt. ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, şu önerileri sıraladı…

Öğünler ve öğün saatlerini belirleyin ve bu öğünlerin dışına çıkmayın

Öncelikle çocukların 3 ana öğünü mutlaka tüketmesi gerekiyor. Uzman Dyt. ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, ara öğün yapılmadığında çocuklarda sürekli bir atıştırma durumunun olduğunu söylüyor. Öz, “Bu nedenle ara öğünü yapmak kalori kontrolünü sağlamaktadır. Çocuklara sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasına bir ara öğün koymalısınız. Öğle yemeği ve akşam yemeği arasında da bir ara öğün olmalı. En az 5 ara öğün şeklinde planlama yapılmalı. Ve bu ara öğünlerin saati belirlenmelidir. Çocuğun ihtiyacına göre bu değişiklik gösterebilir. Örneğin akşam yemeğinden sonra ara öğün eklenebilir. Ya da öğle ile akşam yemeği arasına bir tane daha ara öğün eklenebilir. Ancak ana öğün ve ara öğün saatleri belirlenmeli. Bu saatler dışında çocukların yemek yemesinin engellenmesi çok önemli.”

Sürekli atıştırma davranışı gelişen çocuklarda ise, saatlere uyum sağlayana farklılıklar yapılabilmektedir. Ana ve ara öğünlü beslenmeye ek olarak aralarda salatalık, marul, havuç gibi su oranı yüksek yiyeceklerin tercih edilebilir. Uzm. Dyt. Merve Öz sağlıklı ara öğün alternatifleri verdi:

  • 1 porsiyon meyve & 2 tam ceviz
  • Su bardağı kefir
  • 1 dilim ekmek & 1 dilim beyaz peynir & bol yeşillik
  • 1 avuç leblebi & 1 çorba kaşığı kuru üzüm
  • 3 adet kuru kayısı + 6 adet badem
  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi & 1 kâse yoğurt
  • 1 ince dilim evde yapılmış anne keki + 1 su bardağı süt
  • 1 adet evde yapılmış anne kurabiyesi + 1 su bardağı süt.
Online ders sırasında ya da dikkat farklı bir yerdeyken yemek vermeyin

Ders çalışırken yemek yeme davranışının çocuklar tarafından öğrenilmektedir. Sonrasında da bu davranışın sürdüğüne dikkat çeken Uzm. Dyt. Merve Öz, bu durumun farklı sonuçlar doğurduğunu söylemektedir. Öz, ekliyor: “Bu davranış alışkanlık haline geldiğinde masa da yemek olmadan ders çalışmanın pek mümkün olmamamaktadır. Ve kilo kontrolünü de zorlaşmaktadır. Bununla birlikte yemek yemenin derse odaklanmayı da zorlaştırmaktadır. Ve çalışma verimliliğini de düşürmektedir. Aslında bu durumda çocuklar derse de odaklanamıyor. Derse yoğunlaştıklarında ne yediklerinin farkında olmuyor. Meyve tabağının ya da kuruyemiş kâsesinin bittiğini, tekrar almak için uzandığında fark ediyorlar. Bütün tabağı bilinçsiz bir şekilde aslında aç olduğundan değil, el alışkınlığından dolayı tüketir hale geliyor.”

Çocuğunuza su içme alışkanlığı kazandırın

“Su tüketimi her yaş grubunda son derece önemli bir alışkanlık ve genel sağlık için gün içinde mutlaka yeterli miktarda su tüketilmesi gerekir” diye konuşan Uzm. Dyt. Merve Öz, “Çocukların su içme alışkanlığı çok zor oluşuyor. Bunu sağlayabilmek için çocuğunuzun çalışma masasında mutlaka su şişesi olmalıdır. Ders aralarında su içmesi sağlanmalıdır. Böylelikle gereksiz yemek yeme alışkanlığından da kurtulması çok daha kolay olacaktır” dedi.  

Çocukların peşinden yemek taşımayın

Evde yemek yenilen yerin sabit olması ve bu yerin mutfak masası ya da herhangi bir masa olması önem arz taşıyor. Çünkü yemek yenilen yer, bir süre sonra alışkanlık haline geliyor. Oturarak, bilinçli bir şekilde yenilen yemekle ayakta gezinerek ya da televizyon karşısında uzanırken yenilen yemeğin doyuruculuğu arasında fark olduğunun altını çizen Uzm. Dyt. Merve Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Yemek yenilirken televizyon izlenmesi ya da bilgisayar oyunu gibi dikkati yemekten alacak aktiviteler sonrasında çocuklar daha çabuk acıkıyor. Bunun yerine aile ile sohbet ederek, masada yenilen yemek sonrasında daha iyi bir doygunluk hissi oluşuyor.”

Paketli gıdalardan uzak durun, evde de bulundurmayın

Çikolata, bisküvi, cips gibi paketli gıdaların çocukların daha fazla dikkatini çektiğini ve yemek için öncelikle onları tercih ettiğini hatırlatan Uzm. Dyt. Merve Öz, “Bu nedenle en sağlıklısı paketli ürünleri eve almamak. Bunun yerine de miktarı kontrol edilmek şartıyla evde yapılmış ürünler vermek olmalıdır” dedi.

Çocuklara meyve ve sebzenin tatlarına mutlaka baktırın

Çocukların meyve ve sebze tüketmelerinin, hastalıklara karşı direnç geliştirmelerinde de çok önemli olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nden Uzm. Dyt. ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan sebze ve meyveler bağırsakların düzenli çalışmasına da yardımcı olur. Ayrıca mide hacminin bir kısmını doldurarak doygunluk hissi yaratacağı için kalorili yiyeceklere de daha az yer kalacaktır. Çocukların erken yaşta sebze ve meyvelerle tanıştırılması yemek seçme alışkanlığının önüne geçmesinde de faydalı olacaktır. Bu sayede daha az yemek seçeceklerdir. Yaşları büyüdükçe yeni tatlara önyargılı yaklaşan çocuklar, bazı sebzelerin tatlarına hiç bakmadan ve bir daha o sebzeleri hiç tüketmeden yaşamlarına devam etmektedirler. Bu nedenle çocuklar erken yaşta tüm sebze ve meyvelerle tanıştırılmalıdır.”

Bu haberi de okumak isteyebilirsiniz. https://www.bebegimleyasam.com/guncel/online-egitim-obezite-riskini-artiriyor/

1 Yorum Hareketsiz kalan çocuklara beslenme önerileri

Yorum yazın:

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

annelikten neler öğrendim

Annelikten neler öğrendim?

Herkese merhaba. Anne olacağımı öğrendiğim ilk günden anneliğimde adım adım beşinci yılıma yaklaşırken tarihe minik bir not düşmek istedim.

Devamını oku...
çevrimiçi reklamlar

Çevrimiçi reklamlar çocukları nasıl etkiliyor?

Şüpheli içeriklerin tanıtımından güvenlik riski oluşturmaya kadar çevrimiçi reklamlar çocuklar için birçok tehlike arz ediyor. Dijital güvenlik şirketi ESET

Devamını oku...
halsiz

SÜREKLİ HALSİZ Mİ UYANIYORSUNUZ?

Son dönemlerde kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? Bu durum iş yaşantınızı, arkadaş ilişkilerinizi kısacası sosyal hayatınızı etkiler boyuta

Devamını oku...

Mobil Menü