Esra Ertuğrul’dan BLW önerileri

Röportajlar
o

Kitap 1 193x300Hamile eğitmeni, emzirme danışmanı, ek gıdaya geçiş ve BLW eğitmeni olan Esra Ertuğrul, namı diğer bebeimgeliyor; birçok anneye eğitimleriyle yol gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Anne Bebek Eğitim Merkezi’ni açan ve bu yıl da Esra ile BLW Tarifleri adlı kitabını çıkaran Esra Ertuğrul ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Öncelikle bebeğine ne yemek pişireceği konusunda kafası karışmış annelere yol gösterici nitelikteki kitabınız hayırlı olsun. Fikir nasıl çıktı?

Aslında sadece bana ait bir kitap değil bu. Kendi bebekleri için icat ettikleri ve hazırladıkları tarifleri benimle paylaşan Melis Erkan, Sima Özkan, Güldem Aydoğmuş, Serra Özkan, İrem Küçükçelebi Erdilek, Zehra Dörter, Merve Gökdere, Zümrüt Birsen, Evrim İşeri Torlak, Görkem Öktem Çetinalp, Berna Mutlu Aytekin, Özge Beydağ Yılmaz, Dilek Özenel, Hande Akçal Köseoğlu ve Ebru Çağlar’a çok teşekkür ederim. Esasında benim kitap yazmak gibi bir düşüncem yoktu. Gün yayıncılığın sahipleri Sevgili Deniz ve Orhan, “O Tabak Bitecek” kitabından sonra tariflerden oluşan bir kitap daha çıkarmayı istediklerini ve bunu benle yapmak istediklerini söylediklerinde önce şaşırdım ve heyecanlandım. Bana bu imkanı verdikleri için Deniz ve Orhan’a çok ama çok teşekkür ederim. Normalde ben hemşireyim. Bu işler için çocuk doktoru ya da beslenme uzmanı olmanız gerekir. Ama aşçılık programı tamamladım ve şu an çocuk beslenmesiyle ilgili bir programı bitirmek üzereyim.

Şu sıralar neler yapıyorsunuz?
Yüzyüze ve online eğitimlere devam ediyorum. Merkezimde de bu eğitimler sürüyor. Tadım atölyeleri yapıyoruz. Bu şekilde keyifle ilerliyor her şey.

 

18236032 10155127978297778 251626106 O 300x294Çok fazla insana dokunuyorsunuz. Bu çok keyifli olsa gerek…

Çok güzel bir şey ama sorumluluğu da çok büyük. Ciddi şekilde okumanız, her şeyi takip etmeniz gerekiyor. Çalıştığım markaları çok iyi seçmem gerekiyor. Arkasında durmayacağınız bir şey ile çalışmanız çok zor. O yüzden her şeye dikkat ediyorum. Sosyal medya olayı çok güzel ve herkesin her şeye çok çabuk ulaşabildiği bir ortam. Hızlı ulaştığınız gibi hızlı da çarpabiliyor insanı, dikkatli olmak lazım.

  • BLW konusunda kafası karışık olan annelere neler önerirsiniz?
    Bence acele etmesinler. Normalde BLW ile beslenmeye 6 aydan itibaren başlanabiliyor. Bizim hekimlerimiz ise 8’nci aydan sonra BLW’yi tavsiye ediyorlar. Çünkü bebekler parmaklarıyla kıskaçlama hareketini ancak o zaman yapabiliyor. Eğer çocuk doktorları bunu çok önermiyor ve anne de kendine çok fazla güvenmiyorsa kendini yormadan tadımları yavaş yavaş kaşık ya da eliyle püre şeklinde verebilir. Bebek yutmayı öğrendikten sonra da bebeğin kendi kendine yemesine izin verebilir.
  • Normal doğuran/sezaryen yapan, emziren/emziremeyen, BLW yapan/BLW yapmayan gibi ayrımlar olmaya başladı. Böyle gruplandırmalara çok karşıyım. Sizin çocuğunuz BLW yapabilir ya da yapamaz. Anne olarak siz bunu tercih edebilirsiniz ya da etmezsiniz; bu bir geçiş yöntemidir. Bunu unutmamak lazım.
  • Her şekilde çocuk 6 ayda ek gıdaya geçmeli, 9’ncu ayda pütürlü şeyler yemeli, 1 yaşında da sizinle aynı sofraya oturmalı. Bunu siz ister BLW ile yapın isterseniz kaşıkla yapın.
  • BLW, bebeklerin başarı duygusunu hızlı yaşamasını sağlıyor, özgüvenini geliştiriyor ve küçük el kaslarının gelişimine fayda sağlıyor. Tabii bu “Sizin çocuğunuz BLW yapmadığı için bunları kazanamayacak anlamına da gelmiyor.”
  • Bebeklere olabildiğince fazla çeşit vermek lazım. Sebze çorbası diye takılmamak gerek. Sebze püresi de olabilir, sebze yemeği de olabilir; mücver de bir sebze yemeğidir. Geniş düşünmek lazım. Bu şekilde mönüler çok gelişiyor.

 

1482822253 27122016  2  300x215Çoğu anne BLW sırasında bebeğinin tıkanmasından korkuyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Tıkanmalarla ilgili bir eğitim almalarını önerebilirim. Bu eğitimleri ben de veriyorum. Ayrıca ilkyardım eğitimleri var. Bu eğitimleri veren uzmanlardan yardım alabilirler. Ya da Kızılay’ın www.ilkyardım.gov.tr adresinden videoları izleyebilirler.

 

Son olarak merkezinizde neler yapıyorsunuz, kısaca süreci anlatır mısınız?

Açılalı henüz 1 yıl oldu. Her şey gayet güzel gidiyor. Blogger olarak çalışınca markalar sizinle iş birliği yapmak istiyor. Ben fotoğraf koyup paylaşım yapmaktan ziyade benim eğitimimi sponsor olmalarını istiyorum. Böyle olunca ben onların adına eğitim yapıyor; sonrasında da sosyal medya paylaşımları yapıyorum. Sonuç olarak bu şekilde hemen her eğitimim ücretsiz oluyor.

 

Not: BLW (Baby Led Weaning) NEDİR?
BLW, bebeğin ek gıdayla tanışması ile başlayan, kendi kendine yemeyi öğrenmesini ve kademeli olarak sütten kesmesini sağlayan bir süreçtir. BLW yöntemi, bebeğin ilk 1 yıl temel gıdasının anne sütü (yokluğunda formül süt/mama) olduğunu savunur ve ek gıdayı ilk 1 yıl “EK” olarak kabul eder.

Yorum yazın:

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

ıhlamur

Ihlamur tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Geleneksel olarak soğuk algınlığı, öksürük, farenjit gibi rahatsızlıklara ait belirtilerin giderilmesinde destek olarak kullanılan ıhlamur, yapısında bulunan maddeler sayesinde

Devamını oku...
3 1 303x178

Anında Bitiyo, BİM ile Türkiye’nin Dört Bir Yanında

Türkiye’nin ilk doğal ve sağlıklı kuru kavrum kaplama leblebi ve fıstık markası Anında Bitiyo, satış ağına Türkiye’nin önde gelen

Devamını oku...
maytap

Pasta üzerinde tehlike: Maytap 

Çocuğunuzun doğum günü hazırlıklarına günler hatta aylar öncesinden başlayıp organizasyonun kusursuz olması konusunda tam da her şeyi yaptığınızı düşündüğünüz

Devamını oku...

Mobil Menü