Hamilelikte hangi testler yapılmalıdır?

Hamilelik
Hamilelikte hangi testler

Yaklaşık 9 aylık bir süreç olan hamilelik döneminde hem anne hem bebek sağlığını korumak adına bir dizi kontrol ve test yapılıyor. İlk ultrason görüntüsü ardından bebeğin gelişiminin takibi, cinsiyetini öğrenme süreci derken doğum şeklinin ne olacağına kadar birçok heyecan bu dönemde yaşanıyor. Öncelikle uzmanlar hamilelik sürecini doktor kontrolünde geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Hamilelik döneminde rutin olarak istenen birçok test bulunuyor. Peki, hamilelikte hangi testler yapılmalıdır? Ve bu testler niçin önemlidir? Sizler için derledik.

Hamilelik testinde çift çizgiyi gördükten sonra başlayan bu heyecanlı süreç ilk doktor kontrolünde kesenin görünmesiyle bir adım ileriye taşınıyor. Yapılan muayene sonucunda doktorunuz sizden ikinci gelişinizde getirmenizi isteyeceği birkaç test isteyecek. Birçoğunu kayıtlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezi’nde de yaptırabileceğiniz bu kan testleri aslında sizin genel durumunuzu bildiriyor. Ve kan değerlerinize göre doktor takviye edici gıda başlayabiliyor.

İkili test neden gereklidir?

Hamileliğinizin 11. haftasına geldiğinizde doktorunuz sizden tarama testi yaptırmanızı isteyecek. 14. Haftaya kadar yaptırmanız gereken bu test anneden alınan kan örneği ve ultrason incelemesiyle yapılmaktadır. İkili testte bebek hakkında hem genetik hem de görülebilir sakatlıklar belirlenmektedir. Doktor eğer gerekli görürse gebeliğin 16-19. Haftaları arasında da benzer şekilde birtakım ultrason bulguları ve kan belirteçlerine baktırabilir. Bunlara da üçlü veya dörtlü tarama testleri denir. Tüm bu testler zorunlu değildir.

İkili testte bebeğin gerçek gebelik yaşı, içinde yüzdüğü suyun miktarı, eşinin yerleştiği yer, ense saydamlığının kalınlığı, burun kemiğinin varlığı, tüm organların durumu, özellikle kalp yapısı ile ilgili ilk bilgiler alınır.

Ayrıntılı ultrason (4 boyutlu ultrason) ne gibi sonuçlar verir?

Hamileliğin 20-22 haftasında doktor, 4 boyutlu ultrason isteyebilir. Zorunlu bir test değildir. Ancak ayrıntılı ultrason ile tespit edilen bazı hastalıklara anne karnında müdahale edilerek bebeğin yaşama şansı artırılmaktadır. Ve hayati organlarda problemler varsa doğumun uygun şartlarda ve planlı yapılmasına imkan sağlar. Bu nedenle önemlidir.

Şeker yüklemesi zararlı mı?

Gebeliğin 24. ve 28. haftalarına gelinildiğinde şeker yükleme testi yapılması gerekmektedir. Çünkü anne adayı şeker hastası olmamasına rağmen bu dönemde gebelik şekeri oluşabilmektedir. Bu durum da bebekte yapısal anomalilere neden olabildiği gibi çok kötü sonuçlar da doğurabilmektedir.

Glikozlu su, gebenin bağırsaklarından emilerek vücuda dağılmaktadır. Bu yüzden direkt bebeğin kanına geçmesi söz konusu değildir.

Doç. Dr. Mustafa Behram, “Test için gebe 50 gr glikozlu su içer. Bir saat sonra kan şekerinin 140 mg/dl üstünde çıkması halinde tanı testi olan 3 saatlik 100 gr glikozla testin yeniden yapılması gerekir. Eğer anne adayında gebelik şekeri çıkarsa bu durum bazı komplikasyonları da beraberinde getirir. Doğum sonrası bebekte hipoglisemi yani kan şekerinin düşük çıkması, kalsiyum düşüklüğü, polisitemi, hiperbiluribinemi yani sarılık gibi birçok riske sebep olmaktadır.

Düzenli tansiyon takibi yapılmalıdır

Gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkan fakat idrarla protein atılımı ve organ hasarının eşlik etmediği gebelik tansiyonu, bir diğer durum olurken, üçüncü tabloyu da preeklampsi oluşturur. Preeklampsi halk arasında “gebelik zehirlenmesi” olarak bilinen bir hastalıktır.

Gebelerin tansiyon takibi, ultrason kontrolünden daha kritik olup, her muayenede anne adayının tansiyonunun ölçülmesi hayati önem taşımaktadır.

3 yorum Hamilelikte hangi testler yapılmalıdır?

Yorum yazın:

E-mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

şaşılık

Cep telefonu ve tablet gibi ‘küçük ekranlar’ gözlerini tehdit ediyor!  

İki gözün aynı noktaya odaklanamaması olarak tanımlanan şaşılık, ülkemizde her 100 çocuktan 3-5’inde görülen bir sorun. Çocuklarda şaşılık göz

Devamını oku...
bekar anneler

BEKAR ANNELER DERNEĞİ KURULDU!

21 MART’TA BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ’NDE BAUEQUAL DESTEĞİ İLE İLK KONFERANSINI GERÇEKLEŞTİREN BEKAR ANNELER DERNEĞİ DAHA İLK GÜNDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ…

Devamını oku...
Bonna

Bonna’dan çocuklara özel tabaklar

Bonna, miniklerin hayal dünyasını zenginleştirecek yepyeni bir koleksiyonu kullanıcılarıyla buluşturuyor. İlhamını çocukların sonsuz hayal gücünden alan marka, özel boyutlarda

Devamını oku...

Mobil Menü