Teknolojinin hayatımızda her geçen gün daha fazla yer almasıyla nikele bağlı alerjilerin önemli sağlık sorunlarına yol açacağı öngörülmektedir. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Üyesi Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya “Özellikle, uzun süreler el ve yüze temas eden nikel içeren telefon ve tabletler sebebiyle hastalarda kızarıklık, kaşıntı, kuruluk, kabarıklıklar, çatlamalar, pullanmalar ve ileri aşamalarda sızıntı ve kabuklanmalar olabilir” dedi.
Son yıllarda neredeyse herkesin elinde bir cep telefonları, tablet bilgisayar gibi aletler görmekteyiz. Bu cihazlar bilgiye ulaşma ve haberleşme yönünden son derece yararlıdır. Ancak ne yazık ki kullanıcıların sağlığı yönünden de ciddi tehlike kaynağı olabiliyor.
Bu cihazlardan kaynaklanan radyasyonun yol açabileceği sağlık sorunları konusunda bugüne kadar kesin bir kanıt ortaya konulamadı. Çetinkaya, “Ancak radyasyon yayan bu cihazların özellikle küçük çocuklar tarafından uzun süre kullanılması durumunda yıllar sonra sakıncalarının olabileceği düşünüyoruz” dedi.
‘Cep Telefonu Dermatiti’ ağır reaksiyonlara nedeni
Prof. Dr. Çetinkaya: “Son yıllarda akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlara bağlı olarak görülebilecek önemli bir sağlık sorunu dikkati çekmeye başladı. Özellikle bu cihazların yapımında kullanılan nikele bağlı olarak alerjik temas dermatiti gözlemliyoruz. Özellikle, uzun süreler el ve yüze teması bu noktada önemli. Çünkü nikel içeren telefon ve tabletlere bağlı ciddi reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Son yıllarda ortaya çıkan bu dermatit tipine “cep telefonu dermatiti” adı verilmektedir. Ayrıca nikelden daha az olarak kobalt da cep telefonlarından kaynaklanan alerjik temas dermatitine yol açabiliyor.”
Nikel tahmin etmediğimiz birçok yerde!
Nikelin sandığımızdan daha fazla hayatımızda yer almaktadır. Çetinkaya, “Tablet bilgisayarlar ve cep telefonlarında bulunan menü düğmelerinde vardır. Ayrıca dekoratif logolar ve likit kristal ekranın (LCD) etrafındaki metalik çerçeveler nikelin en yaygın olduğu yerlerdir. Maalesef, nikel insanların günlük hayatta sık karşılaştıkları pek çok araç ve gereç içinde de bulunmaktadır. Örneğin mücevher, kemer tokası, fermuar, düğme, çıtçıt, gözlük, madeni para ve anahtar olarak sıralanabilir.
Kadınlarda Nikel Duyarlılığı Daha Fazla!
Genel popülasyonda kadınların %17’sinde ve erkeklerin %3’ünde nikele duyarlılık saptandığının altını çizen Çetinkaya, “Çocukların ise %17-33’ünde nikele bağlı alerjik temas dermatiti saptanmıştır” dedi.
Nikele bağlı alerjik temas dermatiti olan hastalarda, temasın yoğun olduğu vücut bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı, kuruluk görülebilmektedir. Ayrıca kabarıklıklar, çatlamalar, pullanmalar ve ileri aşamalarda sızıntı ve kabuklanmalar olabilmektedir. Çetinkaya, cep telefonlarına bağlı alerjik temas dermatitini önlemek için cihazlarla az temas etmesini önerdi.
Prof. Dr. Çetinkaya, “Gerekirse eldiven kullanması ve ellere sık sık nemlendirici krem ve losyonları kullanması öneriyoruz. Ayrıca bu tarz belirtirler olduğunda ise mutlaka bir hekime başvurmak gerekir” diye konuştu.
Bunu da okumak isteyebilirsiniz. https://www.bebegimleyasam.com/guncel/dikkat-alerji-mevsimi-her-yil-uzuyor/